[Znamkak.com] ДДС при финансовите посредници

гост-автор: Теодор Тодоров

Такава е обстановката у нас и по света, че лихвените нива спаднаха и достъпът на физически лица до паричен ресурс поевтиня. Разбира се, що се отнася до жилищни кредити, основен кредитор у нас са банките. И тъй като банките имат интерес да предоставят колкото може повече кредити, за изпълнение на тази си цел, много (ако не и всички) от тях започнаха да разчитат на посредници, които да им намерят потенциални клиенти. Разбира се, ако се стигне до подписване на договор за кредит, банките си плащат комисионната за намирането на клиент на посредника, но най-често доста настоятелно изискват от него да фактурира без ДДС, като се позовават на чл.46 (1) т.1 от ЗДДС:
“Освободена доставка е договарянето, отпускането и управлението на кредит срещу насрещна престация (лихва) от лицето, което го отпуска, включително отпускането, договарянето и управлението на кредит при доставка на стоки при условията на договор за лизинг”

 

Дали обаче са прави в тази си претенция?

От гледна точка на банката, дейността й е освободена от облагане с ДДС. Съответно, ако някой посредник фактурира с ДДС, банката няма право на ДК за това платено ДДС. Банкерите обаче не обичат да плащат току така и гледат на ДДС-то като платени пари, които няма да могат си възстановят. Друг въпрос е защо не приемат, че размерът на комисионната им е твърдо определен като крайна сума, която за банката е разход и не е тяхна работа да се месят в делата на посредника дали ще плаща или няма да плаща ДДС от получената сума.

Определено, отпускането и управлението на кредита се върши единствено от банката. На практика, договарянето на кредит също се извършва от банката, но като част от процеса на договаряне банката третира и посредническата дейност. Разбира се, според собствения си интерес. И разговорът се свежда до това, дали онова, което върши посредникът може да се впише в понятието “договаряне”.

....

Това е част от платена публикация в нашата платформа ZnamKak.com

Абонирай се  за ZnamKak.com или ако вече си го направил, влез в своя профил от бутон Вход 

За да знаеш и да ти лесно!


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар