От 21 декември НАП започва да приема заявления за компенсации на затворения бизнес

Правителството одобри предоставянето на 156 млн. лв. от ОП "Иновации и конкурентоспособност" към Националната агенция по приходите, с които да бъдат подпомогнати затворените бизнеси.

От 21 декември  НАП започва да приема заявленията за компенсации на фирмите, принудени да преустановят дейност през ноември заради усложнената епидемична обстановка.

Целта на програмата е да осигури директна финансова подкрепа в максимално кратки срокове на български компании, чиято дейност е спряна или ограничена от въведените в страната временни противоепидемични мерки
Сумата ще се изчислява въз основа на процент от оборота на конкретните обекти, който е реализиран периода на 2019-а, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през 2020-а. Ако обектите не са функционирали през 2019-а базата за определяне на помощта е оборотът за октомври 2020-а.

Фирмите от сектор Търговия - основно магазините в моловете, ще получат като компенсация 10% от оборота, реализиран в периода 27 ноември-21 декември 2019 г. Останалите обекти - ресторанти, нощни заведения, фитнес зали и пр. - ще бъдат компенсирани с 20%.  Не е необходимо съфинансиране от страна на предприятията.

Всяко предприятие ще може да кандидатства с един проект, който включва всички негови обекти, засегнати от временните ограничителни мерки.

Кандидатстването ще става чрез портала за електронни услуги на НАП, където ще има специално разработена платформа. Фирмите ще трябва единствено да посочат името си, засегнатите обекти и оборотите, реализирани през миналата година в същия период, в който през тази година не работят

Подробна информация за програмата ще бъде публикувана на сайта на НАП.

Повече информация  чуй ТУК 
 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар