EK прие черен списък на данъчните убежища

На 5 декември 2017 г.  финансовите министри на страните членки на Европейския съюз приеха черен списък на данъчните убежища (офшорки), който включва 17 юрисдикции извън ЕС, разглеждани като несътрудничещи по данъчни въпроси. Списъкът на ЕС беше създаден след проверка и диалог, проведен през 2017 г. с голям брой юрисдикции от трети държави. Тези, които са включени в списъка, не успяха да предприемат значими действия за отстраняване на установените недостатъци и не се включиха в смислен диалог въз основа на критериите на ЕС.

 

В списъка са: Американска Самоа, Бахрейн, Барбадос, Гренада, Гуам, Южна Корея, Макао, Маршаловите острови, Монголия, Намибия, Палау, Панама, Сейнт Лусия, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и Обединените арабски емирства

 

Списъкът е резултат от задълбочен процес на проверка и диалог с държави извън ЕС. Те трябваше да бъдат оценени по съгласувани критерии за добро управление. Тези критерии се отнасят до данъчната прозрачност, справедливото данъчно облагане, реална икономическа дейност.

Документът е част от работата на ЕС за предотвратяване на данъчните измами и укриването на данъци и има за цел да създаде по-силен възпиращ ефект за страните, които систематично отказват да играят честно по данъчните въпроси.

С тази мярка ЕС се стреми да подобри доброто данъчно управление в световен мащаб и да се гарантира, че международните партньори на ЕС спазват същите стандарти като държавите-членки на ЕС.


"Това не е само еднократна процедура", заяви Тоомас Тонисте, министър на финансите на Естония, който понастоящем държи председателството на Съвета. "Ние редовно ще преглеждаме и актуализираме списъка в следващите години. Нашата цел е да гарантираме, че доброто управление на данъчното облагане ще стане новата норма. "


Държавите-членки на ЕС ще продължат да наблюдават ситуацията, за да гарантират, че юрисдикциите изпълняват своите ангажименти.

Списъкът на ЕС ще бъде актуализиран най-малко веднъж годишно и изброените юрисдикции ще бъдат премахнати от списъка, след като отговорят на критериите, поставени от ЕС.

Източник:http://www.consilium.europa.eu

 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар