[Znamkak.com] ДДС при покупка на автомобил извън България

гост-автор: Теодор Тодоров

Момчетата никога не порастват. Само играчките им стават по-скъпи. Една от любимите играчки на всяко момче е автомобилът. Вариантът да си го осигури у нас е или да го купи от познат, или да го намери в някоя автокъща. Има и трети – да си го закупи нов от представител на марката.

И момчето, нека го наречем Панчо, тръгва да обикаля по автокъщи (защото познатите му карат стари таратайки и всеки се оплаква от безкрайни малки и големи проблеми) и много скоро разбира, че почти всички предлагани автомобили са карани единствено от баба Хенриета (до пазара в събота и неделя) или от отец Ралф из енорията му (два любими мита на автоджамбазите)...

Ако не го разбере, след няколко опита с “нови” автомобили и последващи ремонти, вече се убеждава, че много рядко ще намери “нов внос”, който да не му създава проблем с последващи малки или големи ремонти. Алтернативата е да си закупи нов автомобил от непрестижна марка, но Панчо все още не е узрял за “разумния избор” и много иска да бъде премиум. И когато разполага със свободни средства и/или има собствен бизнес решава, че може да купи от там, от където купуват и джамбазите. И поглежда на запад - Германия, Италия, Франция, Чехия – страни със собствени автомобилни марки.
И тръгва Панчо на запад, а там попада на Ханц. И тук вече от гледна точка на ДДС следват няколко сценария, които ще разгледаме по-нататък, според това как иска да купи Панчо и какъв е Ханц. Техническите характеристики и други аспекти по автомобилите няма да ни интересуват. Ще се съсредоточим единствено върху ДДС аспекта.

Първи сценарий:

Ханц е физическо лице, собственик на стар автомобил, който иска да продаде защото не отговаря на еко-норми, носи му високи данъци или защото вече е остарял (не го кефи). На Панчо автомобилът му харесва, еко-нормите не го засягат (първото което смята да направи е да му махне катализатора, че колата да се “поотпуши” и да “бяга много”), цената го устройва (да се пукат джамбазите в България!) а и е от премиум марка, та.... имаме сделка!

Панчо няма никакви задължения или права свързани с ДДС в този случай при покупката. Дали ще го купи като физическо лице или през дружеството си, няма абсолютно никакво значение.
Ако в последствие Панчо реши да продаде току що закупения автомобил:
Ако го е купил като физическо лице и покупко-продажбата на автомобили не му е дейност по занятие, ДДС за продажбата няма.
Ако го е купил “през фирма”......

 

Целият материал е достъпен за абонати на ZnamKak.com.  Вече имаш абонамент?  Логни се.

В тази статия  ще прочетеш какви са възможните сценарии относно ДДС при покупка на лек автомобил извън България : 

  • при покупка на стар автомобил когато купувачът е физическо или юридическо лице , а продавачът е физическо лице

  • при покупка на стар автомобил когато купувачът е физическо или юридическо лице , а продавачът е юридическо лице и прилага специалния ред на облагане на маржа

  • при покупка на стар автомобил когато купувачът е юридическо лице , а продавачът е юридическо лице и прилага общия ред за продажба

  • когато продавачът е дилър на нови автомобили

Ако решиш, че си струва,

За да знаеш повече.  И да ти е лесно!

 

 

Илюстрация: Business photo created by senivpetro - www.freepik.com


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар