[Znamkak.com] Специфични данъчни моменти по ДДС, възникнали от извънредното положение от пандемията с Covid-19

гост-автор: Валентина Василева – данъчен консултант
Глобал Такс АД

В дните на това извънредно положение възникват много специфични казуси при прекратяване и разваляне на договори поради обстоятелството, че борбата с вируса наложи строги забрани и ограничителни мерки за много фирми, отрасли и цели браншове. Настоящата статия няма претенции за изчерпателност за всички възможни ДДС последици, но ще се спра на най-често задаваните въпроси от икономическото ни ежедневие по време на тази пандемия.

На първо място искам да отбележа, че няма да разглеждам темата дали пандемията и последвалите ограничения се третират като форсмажор (непреодолима сила), защото това няма пряко отношение към данъчното третиране на ДДС на неизпълненията по договори за доставки, прекратяване или разваляне на договори.  Ще се спра само на прекратяването на договори за стоки или услуги между две български дружества, както и на развалянето на договори, защото това са най-приложимите хипотези. Бих искала до обърна внимание още в началото, че няма универсални правила, а всяко действие следва да се разглежда с оглед спецификите на конкретния договор.

I. Разваляне на договори при доставки със стоки

II. Прекратяване на договори


Целият материал е достъпен за абонати на ZnamKak.com
 

Абонирай се или ако вече си го направил, влез в своя профил от бутон Вход 

 

За да знаеш повече. И да ти е лесно !

Защото човек може толкова, колкото знае!

 

Илюстрация: Business photo created by snowing - www.freepik.com


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар