[Znamkak.com] Относно контролираните чуждестранни дружества

гост-автор: Теодор Тодоров

Хипотезата за контролираното чуждестранно дружество (КЧД) се “появи” в нашия ЗКПО в края на 2018 г. и се прилага от началото на 2019 г. Какво обаче се крие зад всичко това, остана малко неизяснено.

В своята дейност различни бизнеси се формализират чрез създаване на определена правна форма, развиват се, разширяват се, фалират или просперират. Реализират печалби от собствения си пазар, плащат си данъците на собствената администрация и чертаят планове за растеж.

От даден момент нататък обаче, разширяването и по-нататъшният растеж на бизнеса е свързан с излизане на чужди пазари. И щом този момент настъпи, освен родната за бизнеса данъчна администрация и администрацията на държавата, в юрисдикцията на страната, където бизнесът стъпва, започва да се интересува от неговите печалби.

Разбира се, целта на всяка администрация е да “отхапе” под формата на данъци определена част от печалбата на бизнеса. Ако бъдат обаче задоволени “апетитите” и на двете администрации, може да се случи така, че за едно и също нещо (печалба/ доход), на бизнеса да му се наложи да плаща данък два пъти. Независимо че от гледна точка на плащащия в света на данъците няма нищо честно, очевидно плащането на данък на две администрации (юрисдикции) за една и съща печалба въобще не е приемливо. 

......................

 

Тази статия е част от ZnamKak.com, нашата платена платформа.

Искаш ли да знаеш повече и да ти е лесно ?

Чакаме те в ZnamKak.com!

 

 

За да може да прочетеш всички статии , трябва да се абонираш или ако вече си го направил, влез в своя профил от бутон Вход

 

Илюстрация: Business photo created by master1305 - www.freepik.com


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар