[Znamkak.com] Нюанси при разграничението на доставка на стока и доставка на услуга

гост-автор: Теодор Тодоров

Нюанси при разграничението на доставка на стока и доставка на услуга или малко за правото, което е нужно да познаваме като счетоводители

Обикновено нямаме проблем интуитивно да разграничим дали продаваме (доставяме, осъществяваме) услуги или продаваме стоки. В двата случая, крайностите се определят от веществено-материалното състояние на продукта.

С други думи, ако ни плащат за нещо, което въплъщава нашия интелектуален труд и в което не влагаме никакъв или изключително ограничено количество материал, обикновено приемаме, че имаме доставка на услуга.  

И обратно, ако това за което ни плащат, можем да го пипнем, да го разгледаме, да му се възхитим, да му намерим недостатъците и не е свързано с някакъв умствен труд от наша страна, освен може би да се усмихваме и да си хвалим стоката, тогава приемаме, че е налице доставка на стока.

Много добре! Животът най-често обаче не се състои от крайности, а събира в една пъстра палитра в различни нюанси част от това и част от онова, като създава неповторим калейдоскоп за всеки от нас. И в такъв случай, понякога наглед едни и същи резултати, се третират различно според обстоятелствата, което ни налага да правим преценки, дали едно нещо е такова или онакова. С други думи – доставяме стока или доставяме услуга?

Нека разгледаме няколко примера:

Първи пример:
Аз, в качеството си на физическо лице, (но спокойно мога да съм и в качеството си на управител/собственик на българско дружество) влизам в ателието на шивач (спокойно може да е всякакъв обект – от кварталната будка за закуски до фабрика за производство на автомобили), като желая шивачът да ми ушие костюм (или работно облекло за персонала). Шивачът ми взема мерките, избираме плата и модела, след известно време правим проба и накрая си тръгвам с костюм. Разбира се, и сме се разплатили преди това.

Втори пример:
Отново съм аз и отново имам същата нужда и отново посещавам същия шивач. Този път обаче, шивачът ми показва вече ушити от него костюми, като няколко от тях са ми по мярка, като един от тях ме впечатлява особено много и си го избирам. Отново се разплащаме и аз отново накрая си тръгвам с костюм.

И в двата горни примера, в резултат на посещението ми при шивача, си тръгвам с четири метра разкроен плат, зашит по определен начин (казано по друг начин – с костюм), т.е. тръгвам си с една и съща симбиоза между материал и умения на шивача да обработи и съчетае материала, така че да задоволи нуждата ми да се издокарам и да крача уверено и без притеснения при всяка светска проява, на която присъствам. Така де, нали по дрехите посрещат.....

Резултатът може да е един и същ, но първият пример илюстрира доставка на услуга, а вторият илюстрира доставка на стока.

Къде е разликата между тях?

Влез в Znamkak.com и прочети цялата статия на Теодор Тодоров ! 

Абонирай се  или ако вече си го направил, влез в своя профил от бутон  Вход 

За да знаеш повече! И да ти е лесно!

 

Илюстрация: Business photo created by rawpixel.com - www.freepik.com


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар