[Znamkak.com] ДДС въпроси, свързани със стока, закупена в Турция от бълг. дружество, продадена на италианско дружество, директно изпратена от Турция за Италия

Казус: Регистрирано по ДДС в България дружество закупува стока от Турция. Същата я продава на италианско дружество, регистрирано по ДДС в Италия. Стоката е директно изпратена от турския доставчик до италианското дружество в Италия.

Кой какви документи издава?

Начислява ли се българско ДДС?

Регистрираното по ДДС в България дружество има ли право на данъчен кредит ?

 

Коментар: Казусът може да има две основни разновидности (разбира се, винаги може да съществува и допълнителен нюанс, но най-общо хипотезите са две):

1. Пристигайки в Италия, стоката от Турция е собственост на италианското дружество, което има задължение да изпълни митническите формалности т.е. явява се вносител на стоката в Италия.

2. Пристигайки в Италия, стоката е собственост на регистрираното по ДДС в България дружество, което се явява неин вносител. След изпълнение на митническите формалности, стоката се продава на територията на Италия на италианското дружество.

“Добрата” новина е, че и в двата случая за продажбата на стоката.....

 

Цялото съдържание на статията може да прочетеш в нашата платформа ZnamKak.com !

Наш гост-автор е Теодор Тодоров.

Искаш ли да знаеш повече ? Чакаме те в  ZnamKak.com !

 

Абонирай се или ако вече си го направил, влез в своя профил от бутон Вход 
За да знаеш повече! И да ти е лесно!


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар