[Znamkak.com] Данък при изхода - в сила от 2020 г.

Отново сме в предколедно настроение. Залисани в писмата до дядо Коледа, покупката на подаръци, коледните партита, декларирането на сумите платени по трудови правоотношения и чуденката дали “последователно” означава “паралелно” и “едновременно”, някак пропускаме покрай ушите си въвеждането на един нов данък. Интересното е, че въпросният данък ще засегне малко на брой лица, но за сметка на това засегнатите ще бъдат “раздрусани” жестоко. 

...............

Ще се опитам да го преразкажа с кратък пример. Примерът е малко краен, но демонстрира как ще работи новият данък.

Аз съм счетоводител, регистриран като ЕТ. Имам офис под наем, закупил съм няколко компютъра, една счетоводна програма (или няколко)  и други помощни програми, имам някакво офис оборудване и модем. Ползвам свободно интернет, клиентите ми също. Разменяме сканирани документи и не сме се виждали “тет-а-тет” от няколко години. По институции не ходя аз, а човек на клиентите ми. Дали съм в България или на Луната, все тая. Дейността е така структурирана, че всички са доволни. Обаче аз много обичам екваториалния климат с постоянна температура от около 22-25 градуса по Целзий и съм си харесал една африканска страна. Там където ще се позиционирам имам постоянна гледка към езерото Виктория, надеждна интернет връзка и по данни на консултанти, няма да дължа и цент данък за нищо. И аз решавам да се преместя на брега на езерото Виктория
Ако се преместя преди края на 2019 г., просто ще си натоваря компютрите, модема и оборудването и ще замина. Разбира се, най-чинно ще си декларирам доходите за 2019 г., като си подам ГДД до 30.04.2020 г. И с това моето заминаване (моя трансфер) ще приключи.

Ами ако не успея до края на 2019 г.?

Ако не успея, ще трябва да си направя оценка колко е пазарната цена на счетоводния ми бизнес, все едно го продавам, и от тази оценка да приспадна чистата сума на имуществото, числящо се към бизнеса, но оценено по данъчната стойност на активите и пасивите. С други думи – НАП ще обложи потенциала на моя бизнес да генерира пари в случай, че реализирам желанието си да се събуждам и да заспивам, съзерцавайки езерото Виктория.

  • Кога се прилага “данък при изхода”?
  • Кого ще засегне?
  • В какво се изразява облагането и ще има ли проблеми с новия данък?
     

Влез в ZnamKak.com и прочети статията на Теодор Тодоров !

 

ВАЖНО!
Направи ГОДИШЕН абонамент до края на декември и ще ти подарим един месец повече !

Това е по-малко от едно кафе на ден!

За да знаеш повече! И да ти е лесно!


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар