Касова бележка при електронна търговия

Следва ли да се издава касова бележка когато се извършват продажби от електронен магазин и плащането е чрез  куриер с наложен платеж?

Първо следва да си изясним понятията:

Съгласно Закона на пощенските услугиНаложен платеж е пощенска услуга, при която пощенската пратка се доставя на получателя срещу заплащане на определена от подателя сума.

Пощенски паричен превод  е друг вид пощенска услуга, която се извършва от лицензиран пощенски оператор, за което той се вписва в Регистър на лицензираните пощенски оператори.

Т.е куриерските фирми , които са вписани в този регистър предлагат  своите услуги с наложен платеж чрез пощенски паричен превод.

Съгласно Наредба  № Н-18 ОТ 13.12. 2006 Г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства:

Чл. 3. (1) Всяко лице е длъжно да регистрира и отчита извършваните от него продажби на стоки или услуги във или от търговски обект чрез издаване на фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД, освен когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод, извършен чрез доставчик на платежна услуга по смисъла на Закона за платежните услуги и платежните системи, или чрез пощенски паричен превод, извършен чрез лицензиран пощенски оператор за извършване на пощенски парични преводи по смисъла на Закона за пощенските услуги

Чл. 25. (1) Независимо от документирането с първичен счетоводен документ задължително се издава фискална касова бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД за всяка продажба на лицата:

 1. по чл. 3, ал. 1 - за всяко плащане с изключение на случаите, когато плащането се извършва чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит, чрез наличен паричен превод или пощенски паричен превод по чл. 3, ал. 1;

Следователно за плащанията с наложен платеж чрез пощенски паричен превод  не е задължително да се издава фискална касова бележка от фискално устройство. За направеното от клиента плащане куриерската фирма издава Разписка за пощенски превод на стойността на дължимата сума.Тази разписка е законово признат документ, освобождаващ търговеца от задължението да издава касова бележка.

 

 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

3 Коментари

 1. Avatar
  Атанас 2019-02-12 12:24:39

  Аз изпращам стока на клиента и парите си ги получавам по банка от куриера. Не издавам касов бон. Какъв документ дрябва да издам на клиента в този случй при изпращане на стоката? Трябва да имам документ с който съм продал стоката? Издавам фактура на името на клиента а плащането във фактурата е?
  Не е касов бон защото получавам пари по банка от куриера.
  Не е по банка защото получавам парите от сметката на куриера, а не от клиента?
  Може ли малко разяснение тук.

 2. Avatar
  Силвия 2018-10-10 22:55:32

  Здравейте, какво се случва ако е налице и пощенски паричен превод и касова бележка, какво се прави от счетоводна гледна точка?

 3. Avatar
  Калин 2018-04-27 22:08:55

  Пише ли някъде на касовата бележка номера на пратката.

Напиши коментар