Счетоводителят – бизнес партньор или (и) експерт

Честит Международен ден на счетоводителя, колеги!

Бъдете здрави, гледайте към звездите и никога не спирайте да носите името ''счетоводител'' с гордост и любов!

И ако  питате какво е бъдещето на тази професия, ще Ви покажем, че има надежда! 

Прочетете класираните есета в обявения конкурс от нас и Професионалната Търговска гимназия в Бургас  ''Счетоводителят – бизнес партньор или експерт"! Със сигурност ще се развълнувате! Защото да си счетоводител това означава да си необикновен специалист с невероятен талант, архив, напомняне, часовник, компас, координатор! Ти си ценен ресурс за своя работодател и личностно удовлетворен от това, че си успял да превърнеш работата си в най-компетентното и искано мнение.

Журито в състав: Любов Джунгурова, Магда Икемджиева и Радост Кралева - преподаватели от Търговската гимназия класира 3 есета. Техните автори ще получат едногодишен безплатен достъп до нашата платформа ZnamKak.com. Даваме и тримесечен безплатен достъп на г-н Борислав Димитров, на когото журито присъди поощрителна награда. Благодарим на г-жа Румяна Желязкова за цялостната координация по този проект!

Приятно четене!

 

Автор: Жак Милчев Семизов, Професионална търговска гимназия гр. Бургас XIБ клас

Професията на счетоводителя е много отговорна, изключително ценена и уважавана по   света. Тя е съпроводена със стресови и доста натоварващи моменти и ако не се упражнява с огромно желание, не е възможно професионално израстване и реализация. Но какво е счетоводителят - бизнес партньор или експерт?

Този въпрос е доста интересен и вълнува немалко хора. За да бъде един счетоводител наистина добър, той трябва да е развил себе си и в двете посоки. Счетоводителят трябва да бъде с много високо ниво на знания в счетоводната област и едновременно с това да притежава силна аналитичност и усещане кое е правилно за предприятието, чието счетоводство води. Съдбата на всяко предприятие зависи от работата на счетоводителя. Когато е експерт, той просто си изпълнява задълженията по възможно най-добрия начин, но когато е бизнес партньор, той дава съвети, които могат да издигнат предприятието до невиждани висоти. Счетоводителят е този човек „от кухнята”, който знае всичко за фирмата. Той може да даде обяснение и решение на абсолютно всеки казус, а заедно с това да положи основата на нови бизнес начинания за фирмата. За да се случи това обаче, счетоводителят трябва да е мотивиран за сериозна работа и да е отдаден на 110% на каузата на предприятието.

Счетоводството притежава хилядолетна история. През всичките тези години са живели немалко счетоводители, които са изумили останалите хора със своите професионални знания и бизнес умения. Тук става въпрос за необикновени хора – хора, които са една стъпка пред другите. В момента актуалните бизнес лидери по света са Джеф Безос (Amazon), Джак Ма (Alibaba), Бил Гейтс (Microsoft), Тим Кук (Apple), Ричард Брансън (Virgin Group), Илон Мъск (Tesla Motors, PayPal, SpaceX), Лари Пейдж (Google) и Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway). Тези хора са мултимилиардери и притежават компании с невероятни открития и успехи, но много малко хора си задават въпроса - „Как се води счетоводството на компании от такъв калибър и кои са тези счетоводители, които биха се захванали с подобни мащабни проекти?”.

Счетоводството на тези компании се води много трудно и за да си счетоводител там трябва да си наистина добър специалист, но и това сигурно не е достатъчно. Трябва да си човек, който вижда зад хоризонта, човек, който предлага нестандартни решения на нестандартните казуси в даденото предприятие. Много от успехите на тези компании се дължат на счетоводителите им и техните съвети, а не само на съответните лидери. За жалост тези счетоводители остават в сянка.

„Списъкът на Шиндлер” е един от любимите ми филми, който е създаден по съвсем реален случай. В него главният герой Оскар Шиндлер казва: „За да успее в живота, човек има нужда от три неща – добър лекар, опрощаващ свещеник и умен счетоводител”. Шиндлер е бил немски бизнесмен с една необикновена кауза – спасяването на полските евреи. Той прави несметно богатство, благодарение на своя счетоводител Ицхак Щерн, и именно това богатство помага на Шиндлер да спаси евреите. Това е още един пример как счетоводителите са неизменна част от успеха на едно предприятие. Имало е и много случаи, в които ръководството не приема съветите на счетоводителя и по-късно това се оказва фатално за съществуването на предприятието.

В заключение ще кажа, че счетоводителят е и бизнес партньор, и експерт. Това е един необикновен специалист с невероятен талант, който работи винаги с поглед към бъдещето. Моята мечта е да стана именно такъв и ще дам всичко от себе си за да направя това!


Автор:Жанет Андонова; Професионална търговска гимназия гр. Бургас XIБ клас

Предприятието в икономиката е организационна форма на стопанска дейност, обикновено юридически обособена, съдържаща своите звена и структури. А какво би представлявало едно предприятие без един от най-важните си елементи - своя екип от счетоводители?

Една от най-развитите професии в икономиката е счетоводител. Това е така, защото с течението на годините счетоводството е претърпяло огромно развитие и е обвързано с много други икономически науки – финанси, икономика, маркетинг.

Счетоводителят е свързващото звено между реалния и финансовия свят. Какво имам предвид ли? Искам да кажа, че счетоводителят е този, който от един документ трябва, но и може да извлече цяла случка, събитие, а понякога дори история.

Счетоводителят е и пророк. Той трябва да знае колко точно пари ще потрябват на предприятието, защо и как те ще бъдат разходени, какъв финансов резултат ще се очаква накрая и междувременно трябва да е подготвен с всяка една промяна на всяка една наредба – или с две думи, трябва да е надарен с добър бизнес нюх.

Счетоводителят е най-търсената административна фигура: той е архив, напомняне, часовник, компас, координатор. Въпреки всичко изброено, той доста често може да изглежда в очите на повечето хора като едно гадно човече, което само иска някакви хвърчащи листи, които уж били важни. Не само, че ги иска, но има и претенции за дата, номер, сума, дори и за онези двадесет процента, заради които будува в офиса в началото на всеки месец.

Любимото число на счетоводителя е четиринадесет. Защо ли? Това число предвещава края на мъките му... е, поне до следващите две седмици.

Счетоводителят има три ръце – с едната ръка пише, с другата смята, а с третата държи телефона, говорейки с някой важен клиент или дори още по-хубаво – с някой ревизьор.

Той е дясната ръка на шефа. Счетоводителят знае всичко, което трябва да знае и шефът, а често и неща, които не че не са необходима информация за работодателя му, но той просто не иска да ги чува.

Мога да разказвам за трагикомедията на счетоводителите цял ден, но истината е, че за да бъдеш счетоводител, трябва освен да си човек с много знания и още повече нерви, е необходимо предимно да си експерт в работата си.
Но това не е достатъчно – счетоводителят трябва да бъде и бизнес партньор, на когото е възложено да следи целия процес. Защото работата не е просто дейност... работата е призвание и признание.

Ето защо трябва да признаем на счетоводителя, че той е уважаван и има достатъчно капацитет да бъде наречен с гордост както бизнес партньор, така и експерт в това, с което се занимава.


Автор: Ахмед Ердинч Мустафа Професионална търговска гимназия, гр. Бургас XIБ клас

Счетоводството е средството за представяне на отчетната финансова информация за активите, пасивите, капитала, приходите, разходите и паричните потоци на дадено предприятие. Това е един сложен процес, за чието извършване се изисква постоянство, компетентност и добра организация. Пряка отговорност за извършваната счетоводната дейност носи счетоводителят.

В някои предприятия той се счита за бизнес партньор, защото, освен основните си задължения в отчетния процес, участва активно и при вземането на решения, свързани с инвестиране и финансиране на предприятието. В други - неговата работа не се разглежда толкова комплексно и не се отразява до такава степен в инвестиционните решения.

За мен счетоводителят е и бизнес партньор, и експерт.
Успешната счетоводната работа, която изпълнява, трябва да е комбинирана между неговите експертни умения и указването на съдействие в бизнес отношенията. Според мен, за да бъде правилно ориентирана една фирма на пазара, работата на нейния счетоводител е от голямо значение.

Като експерт тя е пряко свързана с добре организираната счетоводна дейност и точното осчетоводяване на стопанските операции. За да бъде изпълнено това, той трябва да има управленчески умения за ръководене на счетоводния отдел, да е наясно с промените в закона, да бъде коректен в представянето на отчетите и да бъде лоялен към работодателя си.

Освен тези умения, той трябва да притежава и такива, които да го правят и добър бизнес партньор. С добре свършената работа като експерт, счетоводителят има възможността да спечели доверието на своя работодател и да му бъде съветник за вземане на управленски решения. С натрупания опит в счетоводната работа, той може да направи точна преценка за следващ отчетен период, с което да помогне за развитието на предприятието. С помощта на отчетите, той е постоянно в течение с разполагаемите ресурси и предстоящи плащания, с което може да даде най-точна информация за текущото състояние на фирмата.

За да бъде един счетоводител добър експерт и бизнес партньор се изискват време и усилия, които определено си заслужават инвестицията. Притежавайки тази комбинация, един човек би бил много ценен ресурс за своя работодател и личностно удовлетворен от това, че е успял да превърне работата си в най-компетентното и искано мнение.


Борислав Димитров, 32 години, от град Варна. Завършил e УНСС, живеe и работи в София - поощрителна награда

В днешно време голяма част от бизнеса е несигурна. Често се замисляме за последствията, които могат да възникнат поради недобросъвестно отношение на наши партньори и колеги.
За съжаление, хората често губят доверие помежду си, очаквайки подобни опасности.
Преди всичко бих искал да споделя, че най-доброто качество на един счетоводител е умението му да печели доверието на хората от своето работно обкръжение.
Разбира се, че той трябва да бъде доказан експерт. Но бих искал да подчертая, че професионализмът преди всичко означава кредит на доверие и излъчване на лоялност и сигурност, особено в сферата на финансово-счетоводната дейност.
Колкото и квалифициран и образован да е един счетоводител, няма да има ефект от неговата работа, ако той не е създал свое почтено име. Това означава да вдъхва надеждност на своите партньори и колеги. Ако счетовидителят е почтен и надежден партньор, ще му бъде гласувано доверие в дългосрочен период, което е добре за бъдещето на всеки бизнес.
Убеден съм, че експертността в работата се постига с времето. Но почтеността, коректността и лоялността са преди всичко нравствени качества, които са неоценими и в днешно време не всеки човек ги притежава.
Ето защо отново бих искал да подчертая, че тази черта е по-важна от експертната.
От личен опит мога да споделя, че познавам хора, които са експерти и добри специалисти, но им липсва коректност в поведението към околните. В този случай си задавам въпроса: Каква е реалната полза от добрия професионалист, ако той би могъл да нанесе морални щети?

 
 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар