Правителството предложи мерки срещу високите цени на тока


На брифинг днес служебното правителство обяви мерки за намаляване тежестта върху българския бизнес и потребителите във връзка с високите цени на електроенергията.

Какво предстои:

- 50 лева от цената на 1 мегават час за бизнеса да бъде плащан от държавата. Разработена е схема, съвместно с КЕВР, за компенсации на бизнес потребителите през предстоящите зимни месеци, включително първите месеци на новата година. Тези мерки ще бъдат заложени в Бюджет 2021.

„Единствената особеност е, че разплащането трябва да стане през държавния бюджет. Говорим за суми, за които нашите изчисления казват, че е напълно възможно и допустимо да бъдат от порядъка на 50 лв. за мегаватчас. В момента обаче нямаме разработен такъв механизъм. Без актуализацията, това преразпределение няма да се случи през декември. В бюджета за 2022 г. ние ще предложим този механизъм да бъде предложен през първите 6 месеца от годината. Актуализацията през първите 6 месеца от 2022 година ще има”, обясни премиерът.

- Втората дългосрочна мярка е свързана с изработването и утвърждаването на национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за търсене на механизъм за държавна помощ или за временно намаляване на тежестта на цената на т.нар. въглеродни емисии, които се калкулират в цената на електричеството.

- Третата мярка е свързана със създаването на стъпки за създаване на клирингова къща от Министерство на финансите, съвместно с БФБ и Министерство на икономиката, за разработването на механизъм, който ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци и клиенти на ел.енергия. По този начин ще  се създадат условия за гъвкав пазар и намаляване на пазарния риск.

Обмислени са и няколко краткосрочни мерки, свързани с дейността на КЕВР – засилване на регулаторния контрол по отношение на пазара; промени в методиката на образуване на цена.

Цените на електроенергията и отоплението за битовите потребителите през следващите три месеца ще останат непроменени.
 

 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар