Ползваме отстъпка от 25 ст. за литър гориво 3 дни след публикуването на бюджетната актуализация в Държавен вестник

източник:https://nra.bg/

Крайните потребители на горива ще могат да ползват отстъпка от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG) три дни след обнародването на измененията на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ) в Държавен вестник.

Компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като лицата трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката. Друго важно условие затова е и видът гориво да е с най-ниската цена, което значи, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи намалението от 25 стотинки. Отстъпката ще се предоставя от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, допълват от НАП.

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.

В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя се посочва „Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ", а вместо идентификационен номер на получателя се посочва „0000000025"

За да си получат сумите за компенсацията, бензиностанциите следва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове, както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, е необходимо да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат предоставените компенсации. За да улесни бизнеса, приходната агенция е в процес на разработване на нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период – 14-то число всеки месец.  


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

5 Коментари

 1. Avatar
  Анелия 2022-11-20 19:19:37

  Аз имам същия проблем
  И понеже в талона пише N oткаьват да ми дадат отстъпка
  Автомобила е малък с кубатура 1400
  Откъде накъде ще е товарен

 2. Avatar
  Анелия 2022-11-20 19:19:35

  Аз имам същия проблем
  И понеже в талона пише N oткаьват да ми дадат отстъпка
  Автомобила е малък с кубатура 1400
  Откъде накъде ще е товарен

 3. Avatar
  Васил Младенов 2022-08-17 15:20:57

  Аз съм Български гражданин и имам собствен автомобил на мое име и ОМВ в Младост 1не искат да ми направят отстъпка защото автомобила е с немска регистрация Аз живея и работя в София нали става въпрос за Българските граждани

 4. Avatar
  Олга Василева 2022-07-19 11:13:22

  Имам същия проблем. В талон отбелязано N1, товарен автомобил, притежавам Опел астра. Имам право на отстъпка??

 5. Avatar
  Peter Bojkov 2022-07-09 12:12:51

  Притежавам Ауди А 6 Allroad quattro
  в полето (J) е отбелязано N 1
  Явно моят случайе изключение, защото това е лек автомобил, не е камион.
  Мога ли да се възползвам от отстъпката.
  Благодаря

Напиши коментар