От 1 юли ДДС за ресторантьорите, книгите и детските храни става 9%

Ставката на ДДС за ресторантьорските и кетъринг услуги, книгите и учебниците, бебешките храни и пелени се намалява от 20 на 9 процента, реши парламентът вчера

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за данък върху добавената стойност /ДДС/. Намалената ставка влиза в сила от 1 юли тази година и ще се прилага до 31 декември 2021 г.

  • Изрично са изброени бебешките храни и пелени, за които ще се прилага 9 процента ДДС. Това са адаптираните бебешки млека и каши, пюрета и памперси.

Не е било подкрепено предложението  за намалено ДДС и за нискоалкохолните напитки като виното и бирата, както и предложението  намалената ставка да обхване и туроператорските услуги.

Отхвърлено е било предложението да се намали на 9 процента ДДС за лекарствата, заплащани от НЗОК, медицинските изделия и основните храни. Така ставката за тях остава 20 процента.

 

  • Еднократна помощ за покриване на част от разходите  за началото на учебната 2020-2021 година ще получат и семействата на осмокласниците със средномесечен доход на член от семейството до 450 лв.

Помощта ще се предоставя независимо от дохода на семейството за деца с трайни увреждания, за деца с един жив родител или настанени в семейства на роднини и/или близки и приемни семейства.

Предвижда се сумата да се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизането в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок на учебната 2020/2021 г., ако детето продължава да посещава училище. 

 

  • Служителите на първа линия в борбата с COVID-19 ще могат да ползват ваучери за почивка на стойност 210 лв. в срок до 31 ноември 2021 г.,

От мярката могат да се възползват лекари, медицински специалисти в лечебните заведения, служителите от регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ, Националният център по заразни и паразитни болести, Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната, Министерство на труда и социалната политика и Националното тол управление, които пряко осъществяват дейности, свързани с борба и превенция на разпространението на COVID-19. Кръгът от правоимащи лица ще се определя от ресорните министри писмено в заповед за всяко от тях.

Помощта ще се изплаща авансово в 14 - дневен срок преди ползването й въз основа на издадената заповед. 

ВАЖНО!

Ела на нашата среща в Zoom на 18.06 ! Ще обсъдим с Валентина Василева от Глобал такс АД направените промени в  ЗДДС, влизащи в сила от 01.07

Участието за всички, с активен абонамент в ZnamKak.com, е безплатно. Необходимо е само да напишеш имейла си ТУК

Ако нямаш абонамент, включи се - таксата за участие е 40 лв. и може да заявиш участие ТУК. Ще ти изпратим проформа.

В деня на срещата ще получиш линк за участие

 

 

Илюстрация: Computer photo created by Racool_studio - www.freepik.com


Заяви участие за семинара тук


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар