Новата услуга на НАП за автоматично попълване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ вече е достъпна

Новата  услуга на НАП за автоматично попълване на годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ вече е достъпна в портала за е-услуги.

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) вече имат достъп до въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, субсидии, изплатени на земеделски производители, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица. Издаването на ПИК е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната, независимо от постоянния адрес на лицето, уточняват от приходната агенция.
Предварително попълнените данни от НАП са получени от справките, подадени от работодателите и самоосигуряващите се за платените от тях през миналата година заплати, хонорари и други доходи на физически лица. Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП.
Лицата, които нямат електронен подпис или персонален идентификационен код, могат да декларират доходите си на място в офис на НАП или по пощата. Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2019 г. приключва на 30 април.

Източник: страницата на НАП


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

3 Коментари

 1. Avatar
  Красимир 2020-10-13 19:07:36

  Автоматично е попълнена за трудови правоотношения, но в ниче друго приложение на декларацията. Ако физическо лице получава и изпраща по куриерска фирма стоки, то кое приложение трябва да се попълни?

 2. Avatar
  Цонка Димитрова Панталеева 2020-04-13 15:24:58

  декларация по чл.50

 3. Avatar
  Славка Асенова Белчева-Миндова 2020-03-24 09:29:38

  декларация по чл. 50

Напиши коментар