Минималната работна заплата става 460 през 2017

Плановете на правителството са догодина минималната заплата да стане 460 лв., но за последен път да бъде определяна без точни критерии .

Предстои да се договори механизъм, по който заплатата да се договаря между  държава, бизнес и синдикати. А минималните доходи, на които се внасят осигуровките, отиват в историята.

Минималната заплата ще се определя в зависимост от потребностите на работниците и техните семейства. Размерът ще зависи от критерии като линия на бедността, производителност на труда и заетостта. До средата на 2017 механизмът би трябвало да бъде приет, а след това да започнат преговори дали да има минимални заплати , различни за всеки сектор и длъжност.

Според Синдикатите сегашните минимални осигурителни доходи за всяка длъжност  трябва да се превърнат в минимални работни заплати и над тях да се договарят за всяка година.

Бизнесът обаче е против. Според  него това би довело до разделение на заплащането на  пазара на труда и би довело до преход от едно работно място към друго. Отделни минимални заплати по длъжности би трябвало да има само там, където има договорка със Синдикатите. Има идея в информацията, която се подава всеки месец към НАП с Декларация образец 1 да се добави и специален код, от който да се вижда в кое населено работно място работи всеки работник. Така ще се събира актуална информация за заетостта и заплащането, която ще се ползва при преговорите.

До края на 2017 трябва да е готов точният механизъм за определяне на минималната работна заплата  и да се вземе решение с какво ще бъдат заменени досега действащите минимални осигурителни доходи.

В бюджета на държавата за следващата година най-вероятно ще има повече пари за здравеопазване, социални дейности, образование и култура.

Вече беше обявено, че ще има увеличение на учителските заплати с 10%, очаква се и увеличение на работещите в сферата на социалните услуги с около 25%

Официално плановете на правителството ще станат ясни до седмици.

Източник: БТВ


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар