Какво да изберем:чисто нов или преработен касов апарат

гост-автор: Станислав Божев

Много търговци, на които предстои смяна на касовия апарат си задават въпроса:

Да закупя чисто нов или да преработя стария касов апарат?

Написах тази статия в качеството си на управител на фирма Компютър Дриимс ЕООД, която е разпространител на касови апарати на територията на Пловдивска област, за да отговоря на нашите клиенти.

Преди всичко ще напомня сроковете съгласно Наредба Н-18

1.Регистрираните по ДДС лица (с изключение на лицата, ползващи ЕСФП и ИАСУТД) трябва да сменят или модифицират използваните от тях фискални устройства най-късно до 31 март 2019 г.

2.Нерегистрираните по ДДС лица и лицата, използващи ЕСФП трябва да направят същото до края на юни 2019 г.

3.Всеки търговец, който използва софтуер за управление на продажбите, трябва да гарантира, че софтуерът управлява всички фискални устройства в търговския обект, т.е да „свърже“ използвания от него софтуер с фискалните устройства и да декларира това пред НАП не по-късно от 31.05.2019 г. за регистрираните по ДДС търговци и не по-късно от 31.08.2019 г. за лица без ДДС регистрация.

Ще се опитам да направя ценови анализ на ситуацията, изхождайки от цените на четирите най-големи производители на касови апарати в България.

Преработка на стар касов апарат.
Разходи, които трябва да бъдат направени:
1. Обявените цени за преработка на стар касов апарат варират в диапазона от 70 лв. до 90 лв без ДДС.
2. Голяма част от търговците, ще трябва да сключат и нови едногодишни договори изискващи се съгласно Наредба Н-18. Цената на едногодишните договори варира в диапазона 70 лв. до 100 лв. без ДДС.
Допълнителни разходи:
3. Амортизация: Средният срок на експлоатация на касовите апарати продадени през последните пет години е в диапазона две до четири години, преди да покажат второстепенен дефект като например изгорял адаптер, развалена клавиатура, изхабена батерия на часовника. Средната цена на един такъв ремонт е в диапазона 20 лв. до 40 лв. без ДДС. Вероятността един от тези дефекти да се прояви през следващите две години е доста голяма.
4. Голяма част от касовите апарати имат изчерпан брой записи (дневни отчети) за в бъдеще. 
5. Липса на гаранция. 
6. Възможни проблеми при интеграцията със СУПТО

Закупуване на нов касов апарат.
1. Цените за крайни клиенти на новите модели касови апарати към момента се движат в диапазона 130 лв. до 210 лв. без ДДС.
2. В цената получавате

 • А. Една година гаранция.
 • Б. Едногодишен договор съгласно Наредба Н-18 и платени такси към мобилен оператор.

3. Новите модели се интегрират в системите за СУПТО без допълнителни затруднения.

Извод:

От така изложените по-горе факти може да се направи следният извод.
Може би е по-добре в повечето случаи да бъде закупен нов касов апарат отколкото да бъде преработен старият такъв, с който разполагате.

 

Спиране на стария касов апарат:
Може да бъде направено по два начина.
1. Чрез „Бракуване“ – услугата струва от порядъка на 50 лв. до 70 лв. без ДДС.
2. Чрез „Извеждане от експлоатация“ – В повечето сервизи услугата е безплатна. Това е препоръчаният от мен начин за спиране работата на стария касов апарат, защото запазвате възможността да правите справки и да извеждате отчети от него за неопределен период от време.

Движение на цените:
Изхождайки от моя опит мога да прогнозирам движението на цените на касовите апарати и услугите свързани с тях само в едната посока. А именно цените няма да се понижат.

Кога да предприемем съответното действие:

Ако ще преработвате стария си касов апарат – направете го при първа възможност.
Ако ще закупувате нов касов апарат може да погледнете кога изтича Вашият договор и го направете поне един месец преди това.
Ако трябва да въведете СУПТО – започнете поетапно при първа възможност, но след като преведете касовия си апарат /фискален принтер/ към новите изисквания.


Надявам се статията да бъде полезна за всички търговци, които трябва да приведат дейността си съгласно Наредба Н-18.

-------------------------------

Станислав Божев e управител на фирма Компютър Дриимс ЕООД, официален представител на Микроинвест ООД и Апис Европа АД. Разпространител на Счетоводен, ТРЗ и ЛС, СУПТО и Правно информационен софтуер

https://dreams-bg.com
 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

3 Коментари

 1. Avatar
  Ваня 2020-05-27 12:46:29

  Можете да го продадете, стига да има кой да го купи:)

 2. Avatar
  Наталия Славова 2020-05-26 20:15:28

  Здравейте, искам да попитам мога ли да продам касовият апарат, тъй като повече няма да работя с него? Питам ви, защото ми казаха, че не мога да го продам.

 3. Avatar
  Станислав Т Т 2019-01-14 23:02:52

  Здравейте, хареса ми статията и ще постъпя както се препоръчали, напарво с нов апарат. Но имам въпрос за СУПТО. Какво се категоризира като СУПТО? Аз ползвам програма, кяото аз съм правил на Access, която отчита трафика в обекта. Без такава програма не мога. Но тя не отчита продажби, не се вкарват продажби, няма опции за никакви плащания. Но всеки клиент един вид се чекира през нея. Това влиза ли в категорията СУПТО и ако да , аз какво да правя, тъй като на пазара няма подобна програма.

Напиши коментар