Българските фирми не са засегнати от глобалния данък печалба от 15%

В началото на месеца в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)  130 държави и юрисдикции, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15 %.
Пакетът от два стълба, резултат от преговорите, има за цел да гарантира, че големите мултинационални предприятия като американските технологични гиганти Google, Amazon, Facebook ще плащат своите данъци, независимо къде са базирани.

Mинимaлният ĸopпopaтивeн дaнъĸ нe изиcĸвa oт cтpaнитe дa oпpeдeлят cвoитe cтaвĸи нa дoгoвopeния пpaг, нo дaвa пpaвo нa дpyги cтpaни дa пpилaгaт дoпълнитeлeн дaнъĸ нaд минимyмa въpxy пeчaлбитe нa ĸoмпaниитe, идвaщи oт дъpжaвa, ĸoятo имa пo-ниcĸa cтaвĸa.

Това означава, че ако една чуждестранна компания работи в България и има обороти над 750 млн. евро и по-малко от 25 % от нейните работници, нейните активи или общата сума, която плаща на работниците си е в България, в бъдеще тя може да подлежи на такава ставка, ако съответната друга държава е приела това решение на ОИСР.

 „Ако сте българска компания, това не се отнася за Вас, защото дори и да имате 750 млн. евро оборот, това зависи от чуждата държава, в която работите, а не от решението на България. Ако сте международна компания, която е под 750 млн. евро оборот и работите в България, това не се отнася за Вас. Ако сте международна компания, която е с над 25% от дейността в България, това също не се отнася за Вас“. - каза днес на брифинг финансовият министър Асен Василев


Преди тази инициатива да стане факт, тя първо трябва да "мине" през Европейската комисия, а след това и да бъде одобрена в българското законодателство.

 

Изполван източник:

Министерство на финансите :: Новини (minfin.bg)
 


Настоящото изложение има информативен и опознавателен характер. Изразява личното професионално мнение на авторите на сайта и не представлява конкретен съвет или консултация

Напиши коментар